Totul despre Retinol: Ce este, beneficiile pentru ten. Cum se folosește - IMARSKIN
Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului, a personaliza și măsura reclamele și a îmbunătăți calitatea site-ului nostru.
Gestionați cookie-urile
Doar cele necesare Acceptați toate
Totul despre Retinol: Ce este, beneficiile pentru ten. Cum se folosește

08/11/2023 17:22

Totul despre Retinol: Ce este, beneficiile pentru ten. Cum se folosește

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Pe lângă aspectul estetic, îndeplinește mai multe roluri pentru sănătatea și buna funcționare a întregului organism. Acționează ca o barieră fizică împotriva factorilor de mediu, reglează temperatura corpului, conține receptori senzoriali, are funcție excretorie prin intermediul glandelor sudoripare, este implicată în sinteza de vitamina D și permite absorbția anumitor substanțe chimice, ca medicamente sau produse cosmetice.

De aceea, este esențial să avem grijă de sănătatea pielii, indiferent de vârstă, de sex sau de anotimp, pentru a preveni diferite probleme și afecțiuni dermatologice și pentru a trata problemele deja existente.

Ce este retinolul? 

Retinolul este considerat unul dintre cele mai bune ingrediente anti-îmbătrânire. Retinolul pentru ten este un derivat al vitaminei A și face parte dintr-o categorie mai mare de produse numite retinoizi. Când este absorbit în piele, retinolul se transformă în forma activă, acid retinoic.

Retinolul se găsește în diferite produse de îngrijire a pielii, de la ser sau cremă cu retinol pentru ten până la tratamente și măști de față. Acționează prin stimularea producției de colagen, reduce pigmentarea, favorizează regenerarea celulară și reduce ridurile și acneea. Care este rezultatul? O piele mai netedă, mai luminoasă și mai frumoasă!

Tipuri de retinol 

Termenii „retinoizi” și „retinol” sunt adesea folosiți în mod interschimbabil, dar în realitate există câteva diferențe între cele două. Retinolul este o clasă mai blândă de retinoizi fără prescripție medicală.

Există 6 tipuri principale de retinoizi:

  • palmitat de retinil – cel mai slab, potrivit pentru pielea sensibilă sau excesiv de uscată și pentru riduri ușoare;
  • retinaldehidă – potrivită pentru piele sensibilă și delicată;
  • retinol - ingredientul standard găsit în produsele fără prescripție medicală cu retinoizi;
  • tretinoin - un retinoid puternic disponibil numai pe bază de rețetă;
  • tazaroten - cel mai puternic retinoid, disponibil numai pe bază de rețetă;
  • adapalen – indicat de obicei pentru acnee.

Produsele cu retinol pot fi cu retinol pur sau cu derivați și concentrațiile pot varia. Pot fi sub mai multe forme: cremă de noapte cu retinol, ser cu retinol, fiole cu retinol, retinol gel.

Beneficiile retinolului 

Retinolul crește producția de colagen și stimulează circulația sângelui în piele. Printre beneficii retinolului se numără și netezirea texturii pielii, estomparea petelor pigmentarea și reducerea acumulării de celule moarte. De asemenea, favorizează regenerarea pielii și poate ajuta în caz de acnee.

Retinol pentru acnee 

Produsele pe bază de retinol pot ajuta în caz de acnee. Pentru formele mai severe medicul dermatolog poate recomanda un retinoid mai puternic, ca tretinoin gel sau o cremă cu tretinoin – tretinoin cremă 0,05% sau tretinoin cremă 0,025%. Când sunt aplicate pe piele, produsele cu retinol pentru acnee pot reduce punctele albe, punctele negre și alte tipuri de coșuri.

Retinol pentru semne de pe urma acneei 

Ce să fac să scap de urmele lăsate de coșuri? Pe lângă reducerea coșurilor, diferite tipuri de produse cu retinol pot ajuta și la minimizarea semnelor și a cicatricilor. O cremă pentru estomparea imperfecțiunilor - PRO Retinol 0.3  pe bază de retinol poate reduce în esență celulele moarte și favorizează regenerarea celulară. De asemenea, astfel de creme pentru semne lăsate de acnee nu doar că ajută la îndepărtarea semnelor de pe față, dar îmbunătățesc și textura pielii.

Retinol pentru pete pigmentare 

Retinolul stimulează circulația la nivelul pielii și accelerează procesul natural de regenerare celulară. Acest lucru poate ajuta la estomparea petelor pigmentare și la prevenirea daunelor cauzate de razele soarelui. Ca rezultat, vom avea o piele mai uniformă și mai luminoasă.

Retinol pentru pori dilatați 

Un alt beneficiu al retinolului este pentru porii dilatați, cu aspect inestetic. Un ser sau o cremă cu retinol pentru pori dilatați poate reduce porii vizibili prin favorizarea regenerării celulare și efectul exfoliant.

Retinol pentru melasmă 

Retinolul este foarte eficient în tratarea melasmei și a petelor pigmentare. Acționează prin reducerea hiperpigmentării, împiedicând melanocitele să producă mai mult pigment în piele.

Retinol pentru vergeturi

Retinolul poate ajuta, de asemenea, la estomparea vergeturilor timpurii. Le poate face să fie mai puțin vizibile, dar nu le poate reduce complet.

Retinol pentru riduri 

Retinolul stimulează producția de colagen, ajutând la menținerea elasticității și a nivelului de umiditate din piele. Acest lucru poate ajuta la reducerea ridurilor și a liniilor fine, având efecte anti-îmbătrânire. De obicei, este nevoie de câteva luni de utilizare retinol pentru față pentru a observa o diferență. Produsele cu retinol pot avea și alte ingrediente antirid, cum ar fi colagenul, așadar poți include oricând o cremă cu retinol și colagen în rutina ta.

Cum introduci retinolul în rutina ta de îngrijire 

La fel ca în cazul oricărui ingredient cosmetic nou, și retinolul trebuie introdus în cantitate mică și testat înainte pe o porțiune mică de piele pentru a depista orice reacții sau alergii. Aplicați o cantitate mică de cremă cu retinol pe o zonă mică de piele, cum ar fi pe partea de jos a obrazului sau pe linia maxilarului o dată la 2-3 zile timp de o săptămână. Dacă nu apar iritații sau semne de roșeață după o săptămână, puteți începe să utilizați creme de față cu retinol în mod regulat. Însă, deoarece retinoizii pot fi iritanți, se recomandă aplicarea unui astfel de produs sau ser cu retinol la fiecare 3 zile în primele câteva săptămâni, și treptat creșteți numărul utilizărilor. Aplicați în cantitate mică – de mărimea unui bob de mazăre.

În ce cantități și cum se folosește retinolul 

Înainte de a alege creme cu retinol, înainte de utilizare, este esențial să citiți instrucțiunile de pe ambalaj. Când se aplică retinolul? Produsele cu retinol se folosesc seara, deoarece au efect regenerant și exfoliant, iar pielea poate fi mai sensibilă la soare. Dacă trebuie să utilizați un produs cu retinol ziua, asigurați-vă că aplicați protecție solară.

Se aplică o cantitate mică de produs cu retinol (de mărimea unui bob de mazăre) pe pielea curată și uscată. Ulterior, se aplică o cremă hidratantă. Începeți prin a-l folosi de 2 ori pe săptămână, iar dacă nu apar semne de iritație îl puteți folosi la 2 zile și apoi chiar în fiecare zi, dacă pielea reacționează bine. Fiți atenți la orice semne de iritație, roșeață sau uscare pe durata utilizării produsului. De obicei rezultatele încep să se vadă după câteva săptămâni, dar puteți observa o îmbunătățire semnificativă abia după aproximativ 12 săptămâni.

La fel ca orice alt produs cosmetic, și retinolul poate cauza uneori o serie de efecte adverse:

  • usturime ușoară și senzație de arsură;
  • uscăciune, descuamare;
  • mâncărime;
  • creșterea sensibilității la soare.

Efectele secundare depind de cantitatea de retinol folosită, frecvența utilizării, tipul pielii și tipul produsului cosmetic. În general, efectele secundare ale retinolului dispar după câteva zile sau săptămâni. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu un disconfort sever, discutați cu specialistul despre modalități de a reduce iritația. Produsele cu retinol trebuie folosite cu precauție în caz de piele sensibilă sau uscată, rozacee, eczeme, acnee severă.

Sfaturi și curiozități despre retinol 

Retinolul este un ingredient cunoscut când vorbim despre produsele cosmetice. Însă, există totuși numeroase păreri despre retinol, curiozități sau nelămuriri. Iată o serie de posibile întrebări și răspunsuri cu privire la retinol:

Care este diferența dintre retinoizi și retinol? 

Retinoizii și retinolul sunt ambele forme de vitamina A, dar cu structuri moleculare ușor diferite. Retinolul are o structură moleculară care îl face să se transforme mai lent. De asemenea, retinolul este o clasă de retinoizi. Există mai multe tipuri de retinoizi, iar retinolul este unul dintre ele.

Cât de des poți folosi retinolul? 

Inițial aplicați de 2 ori pe săptămână pentru a vedea cum reacționează pielea, timp de câteva săptămâni. Ulterior, puteți începe să folosiți retinol la 2 zile sau chiar zilnic, în funcție de cât de bine reacționează pielea. Depinde de tipul sau de produsul pe care îl utilizați, de cât de sensibilă este pielea și procentul de retinol din produs.

Se poate folosi retinolul în timpul sarcinii sau în alăptare? 

Utilizarea retinolului nu este recomandată în timpul sarcinii. Așadar este descurajată utilizarea retinolului în sarcină din motive de siguranță. Nu se știe clar dacă o cremă cu retinol este sigură în timpul alăptării. Cel mai bine este să discutați cu medicul pentru a vedea dacă puteți folosi sau nu retinol în sarcină și alăptare.

Se poate folosi retinolul în combinație cu alți acizi? 

Cu ce nu se combină retinolul? Afli în cele ce urmează pentru că nu toate ingredientele de îngrijire a pielii se potrivesc în asociere. Unele combinații pot reacționa negativ sau pot diminua beneficiile ingredientelor. Depinde de tipul produsului, de tipul ingredientelor și de frecvența utilizărilor.

Retinol și acid glicolic 

Acidul glicolic este o formă de alfa-hidroxiacid care acționează ca un exfoliant chimic. Însă, pentru că ambele ingrediente pot irita pielea, se recomandă alternarea lor și să nu se folosească împreună. Dacă se aplică în același timp pot cauza iritație, uscăciune, mâncărime, descuamare și sensibilitate la soare.

Retinol și acid hialuronic 

Acidul hialuronic este un bun hidratant care acționează prin încetinirea pierderii de apă din piele. Calmează pielea, ceea ce poate contracara unele dintre efectele iritante ale retinolului. Astfel, puteți folosi simultan retinol și acid hialuronic sau puteți opta pentru o cremă cu retinol și acid hialuronic.

Retinol și niacinamidele 

Niacinamida este un derivat al vitaminei B3 care poate reduce acneea și semnele de îmbătrânire. De asemenea, la fel ca acidul hialuronic, poate ajuta la contracararea efectelor secundare iritante ale retinolului.

Retinol și acid salicilic 

Atât retinolul, cât și acidul salicilic sunt folosite pentru acnee sau semne acnee. Însă, partea negativă este că ambele pot usca și irita pielea. Uscarea excesivă a pielii poate stimula producția de sebum, agravând și mai mult acneea. Dacă vreți să utilizați atât retinol, cât și acid salicilic, trebuie să le alternați. De asemenea, este esențial să folosiți o cremă hidratantă, pentru a preveni uscarea.

Retinol și vitamina C 

Vitamina C poate ajuta la reducerea petelor pigmentare, a liniilor fine și a ridurilor. Retinolul încetinește descompunerea colagenului și crește elasticitatea, lăsând pielea mai fermă. Combinația aceasta de ingrediente poate ajuta la uniformizarea texturii și a tonului pielii. Însă, ambele produse pot provoca iritații, așa că este bine să le alternați - să folosiți un produs cu vitamina C dimineața și retinolul seara.

De la ce vârstă se poate folosi retinolul?

În general, produsele cu retinol pot fi incluse în rutina de îngrijire a pielii în jurul vârstei de 20 de ani, în scopul prevenirii semnelor de îmbătrânire. Depinde și de tipul pielii și de eventualele imperfecțiuni sau probleme. Cel mai bine este să solicitați sfatul unui specialist pentru a folosi produsele potrivite, pentru a alege cea mai bună cremă cu retinol și pentru informații suplimentare despre cum se folosește retinolul.

Referințe:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23293-retinol
  2. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/retinoid-retinol
  3. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/what-is-retinol
  4. https://scopeblog.stanford.edu/2020/08/06/does-retinol-deserve-the-hype-a-stanford-dermatologist-weighs-in/
  5. https://www.healthline.com/health/pregnancy/what-birth-defects-cannot-be-detected-during-pregnancy
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/retinols